Riktlinjer för byggnationer och utemiljö

Styrelsen är ytterst ansvarig för exteriören av husen och måste därmed se till att regler efterföljs. I stadgarna står detaljerat om vad man får och inte får göra. För att undvika risken att behöva göra om eller ta bort genomförda arbeten i efterhand rekommenderar vi att man:


  • Kollar med grannar/granne att det är OK att du gör ändringen

  • Följer gällande byggregler

  • Följer föreningens stil och utseende

  • Kontaktar styrelsen innan några förändringar genomförs på altaner, skärmväggar, pergola eller andra byggnationer.

Utöver dessa grundläggande rekommendationer har vi sammanställt nedanstående riktlinjer.

1. Byggnationer

Stadgarna anger att om det man planerar att bygga kräver bygglov, måste styrelsen godkänna byggnationen.

Alla nya träbyggnationer, t.ex. spaljé, pergola, staket och plank ska gå i föreningens stil och utseende. Alla träbyggnationer skall behandlas med järnvitriol.

1.1 Staket/plank lägre än 1,10 meter

Staket/plank lägre än 1,10 meter är inte bygglovspliktigt. Dock ska det följa föreningens stil och utseende. Nya staket byggs med reglar lika befintliga skärmväggar, "staketregel 38x75", snedsågad. Kontrollera alltid att det är ok med era grannar innan ni bygger nytt staket.

1.2 Staket/plank högre än 1,10 meter

Staket/plank högre än 1,10 meter kräver bygglov. Dock ska det följa föreningens stil och utseende. Nya staket byggs med reglar lika befintliga skärmväggar, "staketregel 38x75", snedsågad. Kontakta grannar och styrelsen för godkännande och möjlighet till samarbete.

1.3 Spalje

En spaljé som består av mer luft än trä är inte bygglovspliktig och kan således uppföras utan bygglov. Dock ska den följa föreningens stil och utseende. Nya spaljéer byggs lika befintliga med "staketregel 38x75", snedsågad. Kontakta styrelsen och era grannar innan byggnation påbörjas.

1.4 Altan/uteplats

Kontrollera med styrelsen att planerade förändringar på altan och uteplats följer gällande riktlinjer.

1.5 Trädäck

Ett vanligt trädäck som är byggt i marknivå kräver oftast inte bygglov. En utökning av befintligt trädäck alternativt byggnation av nytt trädäck ska följa föreningens stil och utseende. Behandling med järnvitriol är inte ett krav.

1.6 Pergola

Pergola är inte bygglovspliktig och kan således uppföras utan bygglov. Pergola skall utformas med utseende, dimensioner och lutning lika befintliga pergola i området. Avstånd mellan ribbor skall vara cc 300mm. Om en skada i fasaden skulle uppstå pga. pergolan är du som boende ansvarig för reparationer. Kontakta styrelsen och era grannar innan byggnation påbörjas.

2 Fasadförändringar

Av de boende får inga förändringar göras på fasaden; fasaden tillhör föreningen och alla åtgärder som behöver utföras kommer att utföras i föreningens regi. Undantaget markis där bestämmelser anges nedan.

Boende har skyldighet att rapportera om skador eller fel på fasaden uppstår. Om boende anses själva ha vållat skadan kan boende bli ersättningsskyldig.

2.1 Markis

Markis får monteras förutsatt att den har samma utförande och färg enligt det tillval som fanns tillgänglig vid den första inflyttningen. Grålackerad vikarm: (RAL 7035) samt ljusgrå markisväv (NCS S 2000-N).

3 Trädgård

Boende har ansvar för trädgården som ingår i fastigheten. Ansvaret innefattar saker som gräsklippning, beskärning av träd, häckar och dylikt. Om föreningen anser att boende inte sköter sina åtagande har föreningen rätt att vidta åtgärder (t.ex. att beskära/fälla träd som anses utgöra risk för gemensamma ytor eller fasad).

3.1 Häck

Föreningens standardhäck, röd vide, är de närboendes, d.v.s. de ni delar häck med, delades ansvar. Önskar man byta häcksort måste man kontakta grannarna, och endast om alla är överens får häcken bytas. Eventuell ny häck får inte överstiga 110 cm.

3.2 Äppelträd

Beskärning, vattning, etc. har boende ansvar för (läs mer i bopärmen).

3.3 Plantera nya träd och buskar

Det är tillåtet att plantera egna träd och buskar, så länge det inte påverkar grannar eller övrig bebyggelse. Värt att notera är att Ängsnäs är en gammal sjöbotten vilket kan påverka val av buskar och träd.

4 Uppfart

Uppfarten är i standardutförande belagd med så kallat stenmjöl. Önskar man lägga något annat måste man tillgodose vattenavrinningen. Stenläggning, annan sorts grus samt trädäck är lämpliga val. Asfaltering av uppfarten är ej tillåtet.

4.1 Träd på uppfart

Vissa uppfarter har ett träd planterat. Eftersom Ängsnäs ligger på en sjöbotten är det viktigt att ha ett antal träd för att minska vattenmängden. Av den anledning får dessa träd inte tas bort av de boende.

4.2 Rabatt

Rabatterna är de boendes ansvar.